Speciaal in het kader van de internationale Coming Out Dag draait de film ‘Miss’ bij Lux op woensdag 7 oktober om 19.30 uur. Deze film is geschikt 16 jaar en ouder.
Waar gaat de film ‘Miss’ over?
Het omarmen van je “unieke” vrouwelijkheid, hoe doe je dat wanneer je in een jongenslichaam geboren bent? De Franse film Miss gaat over Alex, die er van jongs af aan al van droomt Miss France te worden. In de zoektocht naar zijn unieke vrouwelijkheid worden gender normen aan de kant geschoven en wordt er plaatsgemaakt voor een kennismaking met de kanten van het vrouw zijn die hij zelf ook nog niet kende.
GENDER NORMEN
De wereld van schoonheidswedstrijden kan een harde zijn. Maar hoe wordt er omgegaan met gender normen? In 2012 werd transgender Jenna Talackova nog weggestuurd bij de Miss Universe-verkiezing omdat ze niet als meisje geboren was. Daartegenover won Loiza Lamers in 2015 als eerste transgender de titel “Hollands Next Topmodel”. In 2018 deed er voor het eerst een transgender vrouw mee aan Miss Universe. Waar zien we verandering en waar blijven we als samenleving nog achter? Neem de (nu nog) gescheiden Miss transgender verkiezingen; zijn het bestaan van zulke verkiezingen een stap vooruit? Of draagt het bij aan het hokjes denken waar we nu juist vanaf wilden?
Nicky Ebbeng is actrice, presentatrice en artistiek leider van theatergroep GRAS. Zelf zet ze zich ook in voor de rechten en acceptatie van transgenders, en voor de LHBTQIA+-gemeenschap als geheel. Na afloop van deze eenmalige vertoning van Miss (2020) speciaal in het kader van de International Coming Out Dag, gaan we in gesprek met Nicky Ebbeng over gender normen.
Bestellen kaarten:
Klik hier voor meer informatie en om kaarten te bestellen. Vanwege de Corona-maatregelen is er een beperkte zaalcapaciteit per (film)zaal van max. 30 personen.